Post-COVID patiënt heeft gemiddeld 15 klachten en is na 2,5 jaar niet hersteld

Bron: C-support

Volgens een recent onderzoek van het Erasmus MC en C-support lijden veel post-COVID-patiënten nog steeds aan langdurige klachten. Bijna de helft van de patiënten merkt geen verbetering in hun herstel.

De symptomen variëren sterk tussen individuele patiënten, maar de grilligheid van de klachten is herkenbaar voor iedereen. Gemiddeld ervaren deze patiënten 15 gezondheidsklachten die een grote impact hebben op hun leven en op de maatschappij als geheel. Het percentage patiënten dat nog betaald werk heeft, is gedaald van 95% naar 68%, en van degenen die nog werken, is 41% gemiddeld 15 uur per week minder gaan werken. Ook ervaren zij beperkingen bij het vervullen van sociale rollen in het dagelijks leven. Ondanks aanhoudende klachten krijgen patiënten minder reguliere zorg en zoeken velen hun toevlucht tot alternatieve behandelingen waarvan de effectiviteit voor post-COVID nog niet wetenschappelijk is bewezen.

De resultaten van het onderzoek, dat tot februari volgend jaar loopt, worden gepresenteerd op de website van C-support. Het doel van het onderzoek is om meer inzicht te krijgen in de ontwikkeling van de gezondheidsklachten, de impact ervan op het dagelijks leven en de zorg die patiënten ontvangen. Het is belangrijk om het begrip van deze ziekte te vergroten en de post-COVID-zorg te verbeteren, gezien het grote aantal mensen dat hieraan lijdt en de aanzienlijke maatschappelijke gevolgen ervan. Meer informatie over het onderzoek en de resultaten is te vinden op de website van C-support.

Klik hier voor het volledige artikel

Vorige
Vorige

Actie: Buitenbios Rotary De Bilt - Bilthoven

Volgende
Volgende

Een miljoen euro om onderzoek naar oorzaken Long COVID te versnellen