Long COVID: wat weten we al?

In deze sectie kun je lezen wat er tot nu toe bekend is over Long COVID (ook bekend als Post COVID). We bieden actuele en overzichtelijke informatie bestemd voor patiënten, artsen, paramedici, andere zorgverleners en geïnteresseerden die zich willen verdiepen in deze nieuwe ziekte.

Let op: de inzichten over Long COVID ontwikkelen zich snel. Daarom staat bij ieder onderwerp de datum (maand) van de update aangegeven. Wij streven ernaar de informatie zo actueel mogelijk te houden op basis van de nieuwste kennis.

Alle gebruikte afkortingen en medische begrippen worden (voor zover niet uitgelegd in de tekst) gelinkt naar een aparte lijst met toelichtingen. Per onderwerp is een aparte lijst van gebruikte bronnen toegevoegd.

Wat kun je hier vinden?

Updates uit de wetenschappelijke literatuur, met informatie over:

·         Hoe ontstaat Long COVID?

·         Hoe behandel je Long COVID?

Lijst van afkortingen, medische begrippen en gebruikte bronnen

·         Lijst van afkortingen

·         Lijst van medische begrippen

·         Lijst van bronnen:

Per onderwerp is een bronnenlijst toegevoegd. Verwijzingen in de tekst bestaan uit de eerste auteur en het jaar van publicatie. De lijst is alfabetisch gerangschikt op achternaam.

We delen regelmatig samenvattingen van nieuwe onderzoeken, lezingen of andere relevante ontwikkelingen.

Wat is onze aanpak?

De teksten zijn gebaseerd op een zorgvuldige selectie van recente biomedische onderzoeken. We richten ons op verschillende thema’s binnen Long COVID, zonder te pretenderen volledig te zijn. We blijven voorzichtig met interpretaties — dat laten we graag over aan de onderzoekers zelf.

Wie schrijft de teksten?

De teksten worden geschreven door een medisch bioloog of arts, tenzij anders vermeld:

-          Eefje van ’t Hof, medisch bioloog

-          Antoinette Marinus, huisarts (pensioen sinds februari 2024)

-          Gretha van der Meer, uroloog (niet meer werkzaam door Long COVID)

Selectie van webinars en videos:

Aanvraag voor financiering indienen?

Graag komen wij in contact met onderzoekers en goede ideeën.

Long Covid is een gezondheidscrisis die onze maatschappij miljarden kost. In Nederland alleen verkeren tienduizenden patiënten in een uitzichtloze situatie. Reguliere processen om wetenschappelijk onderzoek te financieren zijn te langzaam in relatie tot de urgentie die bij deze crisis past.

Wij geloven dat er op dit moment versneld veel goede onderzoeksideeën uitgevoerd moeten kunnen worden en stimuleren daarom:

  • pilotprojecten die richting kunnen geven aan groter onderzoek

  • internationale samenwerking, het in Nederland helpen accelereren of verdiepen van onderzoek dat in andere landen is gestart

We komen graag in contact met onderzoekers die financiering zoeken om pilotprojecten te starten, lopende onderzoeken te accelereren of aan willen haken op internationaal onderzoek.

Het moet gaan om biomedisch onderzoek, gericht op het vinden van de oorzaak, oplossing of behandelmethoden van Long COVID. 

In deze fase van onze Stichting kunnen we helpen met fondsenwerving voor projecten die snel kunnen starten met een donatie van €15.000 - €100.000.

Deel via onderstaande button je project(idee) en financieringsbehoefte. Snel en simpel. We bekijken aanvragen in cycli van 2 maanden (nov/dec, jan/feb, etc) maar komen in ieder geval binnen twee weken bij je terug met vervolgstappen.

Wie behandelt de aanvragen?

De aanvragen zullen worden voorgelegd aan de beoordelingscommissie van de Wetenschappelijke Adviesraad.
Het Bestuur beslist over vervolgstappen.

  • Je kan direct doneren op de “Wat kan jij doen” pagina van deze website. Wil je als organisatie of particulier een grote donatie maken en heb je daarover vragen? Stuur ons graag een mail: info@stichtinglongcovid.nl

  • Donaties worden besteed aan klinisch en pre-klinisch biomedisch onderzoek in Nederland naar de oorzaken en behandeling van Long COVID. Een klein deel van het geld gaat naar onze organisatie, die volledig drijft op vrijwilligers.

  • Bij Long COVID blijven mensen na Corona maanden en zelfs jaren klachten houden: vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, benauwdheid, vergeetachtig, niet goed kunnen concentreren, smaak- en reukverlies en ga zo maar door. Veel Long COVID patiënten kunnen niet of nauwelijks meer werken, naar school gaan, of voor hun kinderen zorgen.
    Op deze website vind je nog meer informatie over de symptomen.